Osea si bunatatea lui Dumnezeu

image

Sursa: Iosif Ton-site

O trecere în revistă a temei bunătății lui Dumnezeu în Vechiul Testament nu este completă fără să o studiem și în cartea profetului Osea.

Osea a trăit în Samaria, capitala statului de nord, Israel, aproximativ pe la anii 740-720 înainte de Cristos. Osea a avut parte de cea mai ciudată călăuzire din partea lui Dumnezeu. Să urmărim acțiunile pe care i le cere Dumnezeu și pe care el le execută întocmai. Să ia de nevastă o prostituată pe nume Gomera.
El o ia, îi dă numele lui, casa lui, dragostea lui. Au un copil împreună. Dar Gomera este necredincioasă soțului ei și face doi copii din adulter. Dumnezeu îi spune lui Osea să-i accepte ca pe copiii lui si să continue să o iubească pe Gomera. Apoi Gomera își abandonează casa și familia și se întoarce la prostituție. Apoi, nu se știe cum, ajunge să fie vândută ca sclavă. Dumnezeu îi spune lui Osea să facă rost de bani, mulți bani, să meargă să o răscumpere din sclavie, să o aducă din nou în casa lui ca soție și să-i dea în continuare dragostea lui și el a făcut și lucrul acesta.

Toate lucrurile acestea, Osea le-a făcut în văzul tuturor, căci ochii întregii cetăți erau asupra lui. Toți erau uimiți de atâta răbdare, de atâta bunătate. Așa ceva nu era nici măcar de închipuit! Aceasta, de fapt, era cea mai desăvârșită ilustrare a bunătății-hesed, bunătatea generoasă a lui Dumnezeu, care se revarsă în ciuda nevredniciei oamenilor!

După toate acestea, Dumnezeu i-a vorbit din nou lui Osea și i-a spus că toate i s-au întâmplat pentru ca el să fie o ilustrație despre felul în care Își iubește Dumnezeu pe poporul Israel. Osea a adunat orașul și le-a spus: Așa cum m-am purtat eu cu Gomera, așa s-a purtat Dumnezeu cu voi. Voi erați robi în Egipt, o stare tot atât de degradantă ca și prostituția. Dumnezeu v-a scos de acolo și la Sinai a făcut cu voi un act de căsătorie și apoi v-a adus în țara Lui minunată. Dar aici, voi ați comis adulter cu dumnezeii păgânilor, așa cum a comis Gomera cu amanții ei. Și totuși Dumnezeu este și astăzi bun cu voi și, în bunătatea Lui, vă cheamă înapoi. Vă vrea să fiți numai ai Lui!

Constatarea lui Osea a fost că nu este cunoaștere de Dumnezeu – ca bunătate și ca adevăr – și nu există bunătate în țară! (Osea 4:1). Dar profetul Osea merge mai departe și le spune izraeliților că pe Dumnezeu nu-L interesează jertfele lor. El

nevoie de ele! Pe EL Îl interesează ca ei să fie buni, așa cum este El bun. Dumnezeu spune acest lucru prin Osea în aceste cuvinte memorabile: ”Bunătate voiesc nu jertfe și cunoaștere de Dumnezeu mai mult decât arderi de tot” (Osea 6:6).

Două lucruri trebuie menționate aici. În primul rând, există o lege a lui Dumnezeu enunțată prin apostolul Pavel:

”Sau disprețuiești tu bogățiile bunătății, îngăduinței și îndelungii Lui răbdări? Nu vezi tu că bunătatea lui Dumnezeu te îndeamnă la pocăință? Dar, cu împietrirea inimii tale, care nu vrea să se pocăiască, îți aduni o comoară de mânie pentru ziua mâniei și a dreptei judecăți a lui Dumnezeu, care va răsplăti fiecăruia după faptele lui?” (Romani 2:4-5).

Legea este că dacă refuzi bunătatea lui Dumnezeu, lui Dumnezeu nu-I mai rămâne altceva decât să-ți aplice judecata. Legea aceasta s-a aplicat lui Israel. Ei au refuzat bunătatea lui Dumnezeu oferită lor prin Osea și atunci lui Dumnezeu nu I-a mai rămas decât judecata: la anul 722 a venit armata Asiriei, a nimicit țara Israel, iar cele zece seminții care o alcătuiau au fost împrăștiate în toată lumea!

Al doilea lucru este să știm că Domnul Isus îl citează de două ori pe Osea în Matei 9:13 și Matei 12:7. El îi mustră pe farisei că n-au bunătate și-i trimite la școala lui Osea ca să învețe de la el că Dumnezeu vrea bunătate nu jertfe. Fiindcă Matei redă totdeauna citatele din Vechiul Testament după Septuaginta (traducerea în greacă a Vechiului Testament) și fiindcă Septuaginta a tradus pe hesed prin ”milă”, în traducerea Evangheliei după Matei în limba română în loc de ”Bunătate voiesc”, avem ”milă voiesc.”

Noi însă trebuie să știm că Domnul Isus vorbea în aramaică și cuvântul pe care l-a folosit El a fost hesed –bunătatea generoasă ilustrată cel mai profund prin istoria lui Osea.

Așadar, Domnul Isus ne trimite la școala lui Osea. Ce trebuie să învățăm în această școală:

Două lucruri fundamentale trebuie să învățăm din cartea lui Osea.

1. În felul cum s-a purtat Osea cu necredincioasa și nevrednica lui soție avem cea mai profundă și mai mișcătoare ilustrație a modului în care se poartă Dumnezeu cu noi. Nu numai cu Israelul din vechime, ci cu fiecare dintre noi. Fiecare suntem o Gomera! Și Dumnezeu ne-a acoperit pe fiecare cu bunătatea Lui. La școala lui Osea învățăm cât de generoasă, cât de plină de mărinimie este bunătatea lui Dumnezeu! 2. Dorința lui Dumnezeu este să aibă fii și fiice care seamănă cu Tatăl lor. În ce să semene cu Tatăl lor? Înainte de toate în bunătatea-hesed! Pe Dumnezeu nu-L poți cumpăra cu jertfe. Cu nici un fel de daruri! El vrea să fii bun așa cum El este bun. Pentru că Dumnezeu știe ce gândești, adică știe că tu zici că este imposibil să fii bun ca Dumnezeu, El îți spune: ”Porunca aceasta pe care ți-o dau azi nu este mai presus de puterile tale, nici departe de tine… Dimpotrivă, este foarte aproape de tine, în gura ta și în inima ta ca s-o împlinești” (Deuteronom 30:11 și 14).

O sută de ani după Osea, în regatul de sud, în Iuda, cu capitala la Ierusalim, a trăit Profetul Ieremia, care a avut sarcina să dea lui Iuda același avertisment pe care l-a dat Osea lui Israel. Istoria s-a repetat: Iuda a refuzat chemarea lui Dumnezeu și Dumnezeu a plecat dintre ei și l-a lăsat pe Nebucadnețar să distrugă și Ierusalimul și Templul. Pârjolul și devastarea au fost teribile. Cei ce au scăpat de sabie au fost prinși și au fost duși robi în Babilon.

Stând pe ruinele unei țări întregi, Ieremia scrie o elegie cu titlul ”Plângerile lui Ieremia.” Profetul și poetul acesta sensibil descrie grozăviile năvălirii barbare și apoi le personalizează:

”Eu sunt omul care a văzut suferința sub nuiaua urgiei Lui…” (3:1)

Pe un spațiu de 20 de versete își descrie astfel propria nenorocire. Ce poate să mai spună un asemenea om despre Dumnezeu? Iată declarația lui:

”Iată ce mai gândesc în inima mea și iată ce mă face să mai trag nădejde: Bunătățile (hesed-urile) lui Dumnezeu nu s-au sfârșit, îndurările Lui nu sunt la capăt, ci se înnoiesc în fiecare dimineață. Și credincioșia Ta este mare. ”Domnul este partea mea de moștenire”, zice sufletul meu; de aceea nădăjduiesc în El” (Plângerile lui Ieremia 3: 21-24).

”Domnul este partea mea de moștenire” înseamnă: Singura avere care mi-a mai rămas este Dumnezeu Însuși. Când totul este năruit, când toți cei dragi au pierit sau sunt robi într-o țară străină, mie îmi rămâne totuși Dumnezeu, care este bun cu bunătatea generoasă, îndurătoare. Bunătatea Lui este proaspătă în fiecare dimineață. Cu El pot face în fiecare dimineață un nou început. Cu toate devastările, El este pe tron și El conduce istoria. Și dacă o conduce El, care este bunătate generoasă, pot privi viitorul cu încredere. Dacă Îl am pe El, n-am pierdut nimic. Cu El, am totul.

Iată cel mai mișcător exemplu de încredere în bunătatea generoasă a lui Dumnezeu în Vechiul Testament.

Soția regretatului predicator Adrian Rogers i-a făcut soției mele cadou o ceașcă de ceai de porțelan foarte scump, pe care scrie parafrazat: ”Bunătatea lui Dumnezeu începe proaspătă în fiecare dimineață.”

De multe ori, în zori de zi, îmi beau eu ceaiul din această ceașcă și mesajul pe care îl citesc pe ea îmi încălzește totdeauna sufletul.

Începe-ți ziua lăsând ca bunătatea lui Dumnezeu să se înnoiască și pentru tine, indiferent prin ce încercări și chiar dezastre te trece El. La capătul călătoriei tale, Te va întâmpina El și vei fi înfășurat în bunătatea Lui veșnicia toată.

Publicat de misucroitor

cercetător independent, amator, politici globale, profeție biblică.

2 gânduri despre „Osea si bunatatea lui Dumnezeu

  1. MATEI 13:38

    „…samanta buna, sant fiii Imparatiei…”

    Lumea e ogorul
    Cu semanatura
    Ce-o inunda norul
    Neagra aratura

    Iar Imparatia
    Cerului e graul
    Ce cuprinde glia
    Cum inunda raul

    Cand rasare verde
    Leganata-n vantul
    Celui care crede
    Cucerind Pamantul

    Fiii-Imparatiei
    Samanta cea buna
    Taina Bucuriei
    Stiu sa o supuna

    Ca sa fie paine
    Pentru Omenire
    Nu lasa pe maine
    Singura menire:

    Paine ce da Viata
    Sare si Lumina
    Scoala ce invata
    Bunatatea fina…

    Apreciază

  2. Oamenii care ţin Cuvântul sunt sarea pământului, căci ei sunt singurii care dau un gust acestei lumi, care ţin încă lumea într-un sens cât de cât suportabil pentru Dumnezeu. Dacă şi ei îşi pierd sensul Cuvântului şi nu mai ţin legea, vor fi aruncaţi ca pleava… Liderii de opinie religioşi sau laici se înghesuie care mai de care să se dea cu stăpânirile acestei lumi, cu criminalii şi torţionarii, cu liderii politici ce pun deasupra vieţii umane şi a însăşi supravieţuirii popoarelor lor… banul şi interesele corporaţiilor financiar-bancare evreieşti şi arăbeşti, cu liderii politici ce se dau de partea celor care încalcă legile creştine într-un mod barbar, în vreme ce în acelaşi timp se declară ca fiind creştini… Simpatia liderilor clericali şi laici este ghidată prin mass-media, prin filme şi documentare către criminali, hoţi, violatori, homosexuali. Nu este zi în care să nu vedem filme în care hoţii, criminalii, curvarii şi depravaţii sunt prezentaţi drept nişte eroi cool. Popii, cardinalii, episcopii stau la mese şi simpozioane, la sfaturi şi ceremonii politico-administrative cu stăpânii politici care au impus sodomia şi curvia drept legi, crima şi înşelătoria drept norme legale de conducere economică şi administrativ-politică, iar tribunalele Imperiului Semito-Mason nu mai judecă după lege, ci după ban şi interese oculte, asasinând milioane de oameni, în speţă non-semiţi, prin închiderea în masă a fabricilor, spitalelor, şcolilor şi fermelor lor, anulându-le orice posibilităţi de a se putea întreţine sau de a putea apela la doctori în caz de boală. Au fost inventate tribunalele cu procurori şi avocaţi care judecă în locul judecătorilor, iar cei săraci nu mai găsesc dreptatea pentru că nu au bani pentru avocaţi în vreme ce judecătorii nu le mai ascultă păsurile fără aceşti intermediari ilegali, lăsând în libertate criminalii, hoţii, trădătorii de neam şi băgând în temniţe pe nevinovaţi, nedreptăţind pe cei săraci pentru că nu au bani şi relaţii. Nu mai există dreptate în tribunale, ci comerţ, interese oculte şi camătă. În România sunt sute de astfel de cazuri în care criminalii au ajuns să fie lăsaţi liberi pe străzi pe motiv că suferă de claustrofobie sau disfuncţii erectile din cauza regimului privativ de libertate!!! Acelaşi lucru e valabil în USA sau aiurea prin Imperiul Semito-Mason… Toţi aceşti călăi se declară ca fiind creştini. Nu vă luaţi după ei. Toţi aceşti lideri religioşi şi politici ne spun că trebuie să ascultăm de legile şi sentinţele lor nedrepte, să le dăm onoruri şi salarii mai mari ca ale restului populaţiei, să fie deasupra legii şi să nu răspundă civil sau penal pentru hotărârile lor criminale prin care hoţii şi criminalii, curvele şi excrocii, homosexualii şi lezbienele căsătoriţi „legal” şi cu copii înfiaţi ne sunt puşi lideri de opinie, preşedinţi, prim-miniştri, miniştri, patroni, directori privaţi sau de stat, lideri de sindicat, arhiepiscopi sau reprezentanţi ai drepturilor omului… În acest timp, zeci de mii de oameni mor zilnic de foame şi din cauza lipsei de medicamente datorate jafului şi terorii la care sunt supuşi de către FMI-ul condus de evrei şi datorită corporaţiilor semito-masone care asupresc USA, UE, Rusia, Japonia, Australia şi mai ales Africa… Din rândul lumii civilizate, cel mai oprimat popor este cel român, având parte de cel mai sadic şi feroce regim semito-indian şi bolşevic, prin care Ion Iliescu, Traian Băsescu, Emil Constantinescu, Mugur Isărescu ne fură nu doar banii şi fabricile, ci până şi denumirea de român pe care au dat-o indienilor… Liderii bisericilor creştine ne spun să le dăm ascultare acestor călăi, să le iertăm păcatele, căci toţi suntem păcătoşi. Ei uită însă că a ierta e una, şi a accepta răul e alta… Aceşti lideri sunt solidari cu curvele, cu criminalii, cu hoţii şi trădătorii în vreme ce poporului îi spun că este arghirofil şi principalul vinovat pentru răul din ţară, nu capii politici şi juridici, clerici şi laici. Oameni ca arhiepiscopul Clujului, Andrei cel „preafericit” pentru secolul ăsta, Răzvan Teodorescu şi compania semito-masonă ne spun zilnic prin mass-media aservită lor că poporul de-a-ntregul este vinovat pentru hoţiile, corupţia şi crimele executate nominal de liderii politico-judecătoreşti, nu liderii care făptuiesc aceste barbarisme… Aceşti lideri nu mai spun că criminalii trebuie să fie ţinuţi toată viaţa în puşcării pentru a se căi şi astfel a se mântui, ci ne spun că pot fi lăsaţi liberi. Hoţii deasemenea, nu mai trebuie să plătească pentru hoţiile lor şi să li se interzică comunicarea cu lumea din afara penitenciarului dacă sunt pericole publice, să li se confişte averile ce nu pot fi justificate, nuu, Doamne fereşte, ci ei trebuie să fie lăsaţi în libertate cu familiile lor pentru a se bucura de bogăţiile lor ilegale, aşa ca Năstase sau Videanu… Curvele ce să mai spun, „e” cool tare, sunt femei irezistibile şi la modă, iubite de planeta toată…Toată simpatia este manifestată oficial prin mass-media şi tribunale pentru astfel de oameni ce încalcă Legea, în vreme ce ura şi dispreţul acestor lideri clerico-laici cad asupra muncitorilor şi ţăranilor, asupra doctorilor şi inginerilor care mai menţin încă societatea în viaţă. Nimic nu mai are sens, criminalii şi câinii au mai multe drepturi în ochii acestor lideri semito-masoni decât populaţia non-semită ce trăieşte cinstit… Problema stă altfel: Iisus nu i-a spus Mariei Magdalena să curvească în continuare, ci să nu mai curvească… Iisus nu a venit pentru a împământeni curvia, crima, sodomia, hoţia, camăta, Iisus nu le-a cerut apostolilor să asculte de stăpânire şi să se dea după faptele comise împotriva Cuvântului, promovate de către stăpâniri… Creştinul nu ascultă de stăpânirea nedreaptă, ci luptă împotriva guvernaţilor diabolici (Efeseni 6:10-16), creştinul nu stă la masa criminalilor şi curvelor ce pretind că sunt creştini (1 CORINTENI 4.11). Aaa, să-i ierţi pe cei care greşesc este normal, firesc, dar să le aprobi greşelile şi să dai de înţeles aidoma Papei de la Roma că nu condamni sodomia, e alta… Păi dacă nu lupţi împotriva încălcării Legii, a Cuvântului, de ce mai pretinzi că reprezinţi Cuvântul şi Legea? Sub pretextul că trebuie să iertăm păcatele greşiţilor noştri, apostolii lui Satan ne pun să le acceptăm de facto, să le legalizăm, să devenim noile Sodoma şi Gomora în care criminalii, hoţii, curvarii sunt la putere şi se bucură de fală şi mândrie, fiind catalogaţi drept înţelepţi şi buni de către castele clericale, în vreme ce episcopi eretici ne spun că mai rea este mândria unuia care ascultă de Lege decât a unuia care nu ascultă de Lege şi-o încalcă (vezi Nicolae Steinhardt, ajuns mare dregător clerical ortodox pe vremea comuniştilor anti-creştini). Fraţi creştini, luptaţi pentru Lege şi Cuvânt, cu bunătate, cu dragoste pentru cei ce greşesc, dar fără a accepta greşelile drept normă de viaţă, ci cu luptă pentru îndreptarea celor ce greşesc, ca astfel să-i izbăviţi din ghearele lui Satan prin suportarea pedepsei şi/sau penitenţei. Aşa, uite unde am ajuns, biserica ortodoxă îl sfinţeşte (de parc-ar fi Dumnezeu) pe episcopul ortodox Andrei Şaguna, cel care a trădat românii din Ardeal şi a impus maghiara drept limbă de stat acolo, forţând mii de români să se maghiarizeze într-un ţinut unde românii erau în proporţie de 90%, iar poporul român spune că are cea mai mare încredere în biserica ortodoxă. Logica a dispărut cu desăvârşire, e drept, concomitent cu propaganda deşănţată de tip semito-ortodox din mass-media şi cancelariile bolşevice de la Bucureşti… Iată unde duce trădarea lui Hristos şi a legilor Sale…Botezăm cu apă în loc să botezăm cu Duh Sfânt (FAPTE 1.5), adică cu Legea Vieţii Veşnice, şi spunem că suntem creştini în timp ce legalizăm prostituţia, sodomia, crima, hoţia, asuprirea altor popoare pe care le subjugăm pentru a le jefui şi a fi în rândul opresorilor. Iar ca năpasta să ne fie şi mai mare, pretindem că ştim Legea (LUCA 12.47-48). Apăi dacă Legea spune să nu râvneşti la ce nu-i al tău, de ce mergem noi să jefuim Irakul sau Afganistanul? Dacă Legea spune să nu ucizi, noi de ce ucidem şi lăsăm criminalii în libertate? Dacă Legea spune să nu furi, noi de ce furăm şi lăsăm dregătorii corupţi şi hoţi ca Năstase, Băsescu, Ponta, Şova, Udrea, Dragnea, Videanu, Mazăre în funcţii de conducere? Dacă Legea spune să nu căutăm duhurile morţilor şi să nu ne închinăm morţilor, căci Dumnezeu este al viilor, nu al morţilor, noi de ce mergem ca vitele la abator în chiar aste clipe, mânaţi de preoţi nebuni, să ne închinăm la oameni putreziţi ca Parascheva pe motiv că nu e stricată de moarte, deşi e stafidită toată ziua şi ochii i s-au uscat de moarte-n cap în vreme ce pielea e o coajă stafidită, mai ales că Legea scrie negru pe alb că pentru asta vom fi sclavii evreilor? (LUCA 20.38, NUMERI 19.11, DEUTERONOM 18.10-12, DEUTERONOM 9.5)… Dacă Legea spune să nu ne închinăm la asemănări din cer şi de pe pământ, noi de ce facem asta sub imboldul unor popi eretici care s-au dat cu Satan? (DEUTERONOM 4.13-19, ISAIA 2.8)… Iertăm cu dragoste pentru greşiţii noştri, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne şi dăm după fărădelege, ci trebuie să impunem Legea, chiar şi împotriva noastră înşine, pentru a ne mântui, căci toţi suntem păcătoşi. Altfel, la ce mai pretindem că-l iubim pe Hristos? Ne face plăcere să ne batem joc de El? Vrem mântuire sau botez cu apă? Iisus spune ce să faci ca să ajungi în Rai, anume să nu ucizi, să nu preacurveşti, să nu furi, să nu mărturiseşti strâmb, să nu înşeli pe nimeni, să-ţi cinsteşti părinţii: Marcu 10.19. Trebuie să înţelegem odată pentru totdeauna: nu poţi fi şi cu Mamona şi cu Dumnezeu (MATEI 6.24)

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.