Mark Carney: “Atitudinea bancherilor trebuie să se schimbe.”

„Atitudinea bancherilor trebuie să se schimbe, având în vedere criza financiară,” avertizează Mark Carney, guvernatorul Băncii Naționale Marii Britanii, citat de BBC.

El amintește că directorii băncilor “au scăpat nepedepsiți”. “Poate că nu mai sunt în fruntea bucatelor la cele mai bune mese, dar încă dețin cele mai bune crose de golf. Această situație trebuie să se schimbe,” adaugă guvernatorul.

Mark Carney a luat cuvântul la Washington, la întâlnirea anuală a FMI. Avertismentul guvernatorului vine în contextul unei radicale reforme a sistemului bancar, destinată să limiteze efectele unor viitoare falimente bancare. Începând cu 2019, bancile vor trebui să asigure depozitele clienților și să le păstreze separat de diviziile de investiții. Săptămâna trecută, instituțiile bancare din Marea Britanie au fost anunțate că, până la sfarșitul anului, trebuie să trimită Băncii Naționale planurile lor, în care să detalieze structura legală și operațională a viitoarelor depozite delimitate. Noile legi prevăd pedepse cu închisoarea pentru bancherii găsiți vinovați de “investiții imprudente”.

 

Planurile de salvare a sistemului bancar

Carney sugerează bancherilor nemulțumiți de schimbări să demisioneze. “Cei care fac parte dintr-o comisie de audit sunt responsabili de activitatea instituției. Dacă nu sunt în stare să își asume această responsabilitate, nu au ce căuta în acele comisii.” 

Într-un alt discurs, Carney a vorbit despre intențiile de a evita pe viitor orice plan de salvare de la faliment a băncilor cu ajutorul banilor publici,  atitudine care va marca un moment de cotitură luna viitoare, la summitul G20 de la Brisbane, Australia. 

“Cele mai mari bănci ale lumii au pus în pericol stabilitatea sistemului financiar mondial,” precizează Carney. “Planurile de salvare a lor cu ajutorul banilor publici subminează disciplina financiară și dreptatea socială. Această situație trebuie să înceteze.” 

Separat, într-un interviu acordat luni pentru CNN USA, Mark Carney a dezvăluit că slăbiciunea Zonei Euro a fost una din temele majore abordate la reuniunea FMI de la Washington. “Unica problemă pe care ne-o pune Europa este o încetinire în plus a creșterii, dar asta nu influențează politica monetară a Băncii Naționale a Marii Britanii.”

Sursa: http://www.calingeorgescu.info/mark-carney-atitudinea-bancherilor-trebuie-sa-se-schimbe

Reclame