MASONERIA ÎN ROMÂNIA- documentar

Intervievati:
Radu Comănescu, purtător de cuvânt MLNR
Istoric- Dan Petre, profesor universitar
Horia Nestorescu-Bălceşti, purtător de cuvânt MLNR
Profesor doctor- Antonie Iorgovan,  senator
Scriitor- Olimpian Ungherea, purtător de cuvânt MLNR
Ion Iliescu- fost preşedinte al României.

(redactare text:  misucroitor- blog)

OLIMPIAN UNGHEREA:
[min. 2 şi 15 sec.]
   „Timp de aproape 200 de ani, Vaticanul a tot excomunicat masoneria. Când şi când la 10, 15 ani odată mai dădea câte o bulă papală de excomunicare a masoneriei… până când a dat Dumnezeu, şi în fruntea Vaticanului a venit unul dintre cei mai luminati papi pe care i-a avut creştinătatea, din adâncurile ei până în prezent este papa Ioan Paul al II-lea , care după umila mea părere… a fost un geniu, şi nu întâmplător se fac mari eforturi chiar din partea Vaticanului să fie canonizat şi  trecut în rândul sfintilor. Nu spun numai ce a făcut el pentru dărâmarea comunismului dar şi pentru reaşezarea unor valori pe stratul lor normal, inclusiv relatiile cu masoneria. … anticipez o întrebare din partea telespectatorilor, cineva ar putea spune: «a scris papa cu mâna lui, oricine din clerul catolic are dreptul să intre în masonerie ?» Ei, nu! Hai să fim serioşi ! Nu!
Din categoria excomunicare, care înseamnă nenorocire, radere, erezie, ardere, a trecut masoneria în rândul păcatelor. In rândul divortului, în rândul avortului. Deci, e un păcat, dar nu îti taie nimeni capul că ai divortat, nu te excomunică nimeni că ai făcut un avort s.a.m.d.
A trecut-o în rândul…Ceea ce e un salt uriaş!…”

Rep. CRISTIAN RĂUTU
[min. 4 şi 5 sec…]

   „Reprezentantii ordinului spun că acesta nu urmăreşte decât înfrătirea oamenilor buni, pentru ai face mai buni fără a promova o anumită religie. Astfel încât şi creştinii, islamiştii sa persoanele de orice altă de orice altă apartenentă, pot deveni masoni, în ciuda faptului că mult timp s-a crezut contrariul. Pe de altă parte, cei care vor să devină masoni nu pot fi atei, ci trebuie să creadă în nemurirea sufletului şi într-o fiintă supremă, oricare ar fi aceasta. „)

OLIMPIANU UNGHEREA:
[min.4:40 sec.]
” Masoneria a fost, este şi va fi întotdeauna alături de orice biserică. De Biserica Catolică, de Biserica Creştină, alături de Bisericile Protestante care sunt foarte multe. Alături de sinagogă, alături de templele musulmane s.a.m.d.
In masonerie, nu pot intra atei… pot intra oameni care cred în Dumnezeu indiferent   cum se numeşte acel Dumnezeu. Din clipa aceea Biserica Catolică a luat foc. Ea a fost prima care a fost cea mai dură, Biserica Ortodoxă a stat mai cuminte. Ea în general e mai blândă, ortodocşii sunt mai blânzi mai toleranti…
[min.5:55 sec.] In prezent, să mă refer la România, relatiile institutiei noastre cu Biserica Ortodoxă şi cu Biserica Catolică şi cu celelalte culte protestante, este cât se poate de firească! Ne ajutăm reciproc! O fac fără să dau nici un nume,… nu e un secret, în rândurile ordinului masonic român, avem înalte fete bisericeşti, episcopi, mitropoliti, simpli preoti ş.a.m.d. ”

Rep. CRISTIAN RĂUTU
[ min. 6:50]
   „Masonii îşi revendică participarea la evenimente majore, cum ar fi răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan din 1784, Unirea Principatelor Române în 1859, aducerea regelui Carol din familia Hohenzollern pe tronul tarii, obtinerea Independentei în urma războiului din 1877 împotriva imperiului otoman şi multe altele, toate de o importantă covârşitoare”

   OLIMPIANU GHEREA:
„… Nicolae Bălcescu [ min 8: 25 sec.] a fost mason,…  maestru venerabil! Cristian Tel… deci nişte giganti, C. A. Rosetti, nişte uriaşi,… Domitrie Bolintineanu, Mihail Kogălniceanu de mai târziu, a fost mason! Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al principatelor, mason, trebuie să recunoaştem. Şi mai departe, regele Carol I, a fost adus în România de masoni.[…] Dar câti din România ştiu că generalii din primul război mondial şi războiul de Independentă;…1877 , 1914- ’16 peste 60 … generali nu colonei, au fost masoni… [min.11:45 sec.]
   … Mănăstirea Curtea de Argeş, care a fost zidită de unul dintre marii masoni ai masoneriei antice, deci cu două sute şi ceva de ani înainte de masoneria modernă, 1734 când s-a înfiintat Loja de la Galati. Loja unde eu sunt maestru venerabil, tocmai aşa se cheamă: Meşterul Manole!
   … Biserica Neagră din Braşov, să vedeti acolo simboluri masonice! ”

Rep. CRISTIAN RĂUTU:
” Intre timp masoneria a devenit instrument de utilitate publică, asta înseamnă că are dreptul de a primi bani de la bugetul de stat…”

    OLIMPIANU GHEREA:
[16 min: 05 sec.] „… am construit zeci de cămine de bătrâni în România şi presa nu ştie că sunt construite de noi. Avem zeci de studenti din străinătate pe banii noştri, ai masonilor, şi ăia nici nu ştiu care studiază la diferite facultăti că sunt stimpendiati de masoni… Ăsta este statutul nostru…
[min. 21: 30] Misterul nostru, al masonilor, care nu poate fi divulgat niciodată, e în initiere… Nu întelegi acest adevăr sacrosant, decât când eşti consacrat în genunchi, în fata altarului, în fata maestrului venerabil, sub sabie,  cu sabia pe creştet, cu sabia pe un umăr şi celălaltul, în cadrul unui ritual extraordinar de captivant, şi de frumos, şi de interesant, şi de complex. Aici e marele mister. ”

Olimpian Ungherea 
n. 1 iulie 1937, Jugureni, județul interbelic județul Prahova – d. 17 martie 2012, București) a fost un scriitor și mason public român, membru al Marii Loje Masonice din România, fost locotenent al Securității, ofițerul de caz al lui Ion Desideriu Sîrbu; (sursa: wikipedia)