Papa Francisc în Bolivia. Teologia eliberării, critici la adresa societății de consum, cadouri cu mesaj incert

Sursa: Orthonews.ro

Text: Ana Petrache

    „[…]Dacă marxismul este incompatibil cu creștinismul (pentru că propune o ideologie atee și o mentalitate dominată de lupta de clasă), trebuie spus că nici capitalismul individualist (care gândește valoarea unui om în funcție de cât poate acesta să producă) nu e compatibil. Iar Papa nu face altceva decât să atragă atenția asupra acestei incompatibilități funciare. Însă, atât timp cât el are curajul să critice una dintre premisele sistemului globalizat de astăzi, vocea lui poate deranja.

Papa a explicat că nu are soluții gata făcute și că revine fiecărui popor și fiecărei generații să încerce să găsească un fel de ”program social” inspirat de fraternitatea creștină. Ce ar putea ajuta un astfel de program este ”punerea economiei în serviciul populației, a spune ”Nu!” unei economii de excludere și de injustiție unde banul domnește în loc să servească”.

O economie comunitară, de inspirație creștină, trebuie să garanteze demnitatea persoanelor, oferindu-le mai întâi o bucată de pamânt, un loc de muncă și un acoperiș. Poparele ar trebui să-și ia în mâini proprile destine și să nu se lase influențate de organisme care le impun viziuni din afară, concepții despre lume în care nu se recunosc.

Pledând pentru independență, suveranitate și deminitate, Papa îi încurajează pe catolicii dispuși să nu se supună nici unei autorități politice sau economice care propune viziuni incompatibile cu misiunea fundamentală a creștinului în această lume.

Încurajarea suveranității unui popor poate fi un răspuns atât atunci când vorbim de cazul Greciei, ce refuză măsurile de austeritate, și pentru poporul american a cărui Curte Constituțională a impus acceptarea căsătoriilor gay, cât și pentru noi toți, supuși logicii capitaliste bazate pe consum.

A fi creștin presupune a-ți păstra simțul viu al adevăratei datorii, care
nu e impusă de organisme naționale și internaționale, oricât de binevoitoare ar fi, ci de fidelitatea față de Hristos și Evanghelie. Vizita și discursurile Papei în Bolivia vin să ne reamintească aceste datorii.”

Mai mult: http://www.orthonews.ro/papa-francisc-in-bolivia-teologia-eliberarii-critici-la-adresa-societatii-de-consum-cadouri-cu-mesaj-incert/

Reclame