O vizită la cimitirul baptist din Bosanci(foto și comentarii)

Porții i s-a schimbat locul.Știu asta pentru că deseori petreceam timp în zonă, pe imașul din apropiere, cu amicii de joacă.In copilăria mea, când  se întâmpla să mai arunc și câte vreo privire peste pietrele de mormânt, la înaintașii mei, rămâneam impresionat de cuvintele pline de nădejde, sculptate în piatră: ” ne vom vedea în ziua glorioasă a Domnului”
Voi comenta fotografiile, făcute cu telefonul.Pe unii i-am prins în viață, de alții doar am auzit vorbindu-se.Dar totul ține de copilărie, de amintiri..

image

Mai jos, îmi amintesc, odihnește în țărâna pământului Croitor Gheorghe fondatorul Bisericii Baptiste din Bosanci.Un om curajos, care nu a dat înapoi din fața persecutorilor.S-a luptat pentru ca biserica să nu fie închisă de autorități…

image

Când era mai înaintat în vârstă, era însă total diferit din p.d.v. al podoabei capilare.

image

Era complet chilug.Dar îi stătea bine: interesant și energic.
Aici este alături de Marința, soția lui, pe care a iubit-o și
admirat-o.Așa știu eu.

image

Mai jos, este fiul lui, pe nume Mihai care a murit de tânăr(răpus de o boală). Era mândria tatălui.Experimentase o durere imensă la pierderea acestuia.Cuvintele următoare îi aparțin: „când un tată ajunge să își îngroape fiul, sau un soț să își îngroape soția, și invers…abia atunci omul experimentează durerea”( îmi amintesc  din copilărie aceste cuvinte, pe care le spunea un fiu de-al său, pe nume Silvestru, ce își amintea cu respect de spusele tatălui său).

image

De acest Croitor Mihai parcă îmi amintesc .Foarte vag . De tabloul lui cred, agățat pe peretele unei camere..pe unde locuise.

image

***
Mormântul bunicii mele.Bunicul încă mai trăiește.La cei 95 de ani ai săi, așteaptă și el clipa când se va alătura bunicii, pentru odihnă, în țărâna pământului.

image

***
Două fotografii făcute și cimitirului penticostal(planul II ), din cimitirul baptist. Iar în zare se poate vede o parte din celebrul: „Dealul Costii”.

image

image

***
Celălalt bunic al meu(interesant că tot Croitor).Din câte mi-au spus unii, numele ar proveni, sau a fost schimbat din Krauter în Croitor.Tatăl bunicului meu l-ar fi chemat Simon Krauter și ar fi fost evreu.Am aflat asta în premieră,  abia anul trecut(de Paști, de la un unchi filosemit, misionar în Israel).Insă eu nu am verificat „docomentele” la care făcea referire, iar numele de Krauter pare să vină mai degrabă din limba germană(„vărzar”).

image

Pe bunicul meu Vasile  nu mi-l amintesc însă deloc.E normal.Nu
l-am prins.Il știu doar din poze și din spusele altora.

image

***
Hmm…Surpriză .Mi-l amintesc încă de copil.Nu știam că e și el aici.In 2007, eram deja plecat de mai mulți ani din țară.Așa că nu știu ce s-a întâmplat. Uitasem.Dar mi l-am amintit instantaneu citea și spunea poezii în biserică,când era copil .

image

***
„Savastiane ai stârnit lumea…”.Aceasta a fost o vorbă memorabilă, rostită de către cineva în ziua înmormântării sale.Multă  lume venită din satele alăturate, a umplut drumurile și ulițele pentru a-l vedea și conduce pe ultimul drum.Dispariția lui a fost neașteptată și surprinzătoare.
Pe „uncheșu Savastian”  însă, mi-l amintesc bine.Ca și  copil îl admiram.Imi plăcea la el faptul că era meseriaș și se pricepea la toate.Un om blând cu o privire prietenoasă.

image

***                       
Cred că și aici, știu despre cine e vorba.Cel puțin am în minte câteva imagini de la serile de priveghi.

image

Altele…

image

image

***
După ce am trecut în pantaloni scurți prin buruieni și urzici, mă întorc spre poartă la mașină, să plec. E o zi toridă totuși.Insă   porțiunea pavată cu pavele, mă duce  cu gândul și mă face să meditez, la străzile de aur pe care vom păși în „ziua aceea” …Glorioasă zi!

image

Cât de prețioasă este nădejdea învierii !

image

                              ***

Reclame

3 păreri la “O vizită la cimitirul baptist din Bosanci(foto și comentarii)

  1. Arborele genealogic al familiei Croitor(u) / Kroitor(u) / Krauter / Kreuter.
    in special cel al urmasilor fondatorului Bisericii Baptiste din Bosanci: George Croitor (prenumele George este cel din certificatul de nastere) a fost actualizat personal acum ~10 ani pe Ancestry.com: http://trees.ancestry.com/tree/1957873
    Din punct de vedere genetic, linia paterna apartine haplotipului mediteranian E1b1b1 haplotip destul de rar in Romania.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s