Proiect interreligios la Berlin: creștini, evrei și musulmani ar urma să se roage sub același acoperiș

Sursa:Agerpres( duminică, 8 Iun 2014, 20:42)

Un proiect al credincioșilor berlinezi urmărește colectarea a 43,5 milioane de euro pentru construirea unui lăcaș de rugăciune unic în lume, în care ar urma să-și desfășoare ceremoniile religioase creștini, evrei și musulmani.

image

Foto: (c) Getty Images/nzherald.co.nz
Clădirea ar urma să fie ridicată în Petriplatz, la Berlin, până în 2018. Ea nu ar fi nici biserică, nici sinagogă, nici moschee, dar le-ar ține locul celor trei în același timp.
Această ‘casă de rugăciune și învățătură’ — cum o numește asociația care promovează proiectul, în absența unei denumiri pentru un lăcaș fără echivalent cunoscut — a fost imaginată de comunitatea protestantă din Berlin, la sfârșitul anilor 2000.
Încă de la început, noi am vrut ca acest proiect să fie interreligios, nu un lăcaș construit de creștini în care să vină să i se alipească evrei și musulmani’, a subliniat pastorul Gregor Hohberg, responsabil al comunității protestante din Petriplatz, care împarte cu rabinul Tovia Ben-Chorin și cu imamul de origine turcă Kadir Sanci încadrarea spirituală a lăcașului.

‘Când îmi făceam studiile de teologie musulmană la Frankfurt, am văzut în orașul vecin Darmstadt o biserică catolică și o biserică protestantă sub același acoperiș. I-am spus preotului că ar fi formidabil dacă ar avea într-o bună zi un lăcaș comun cu musulmanii. Dar preotul mi-a răspuns: ?Răbdare, nouă asta ne-a luat 600 de ani !”, a povestit imamul Sanci pentru AFP…
‘Era o provocare să vrei să combini diferența și universalul. Era vorba să nu amesteci religiile, favorizând în același timp o recunoaștere mutuală’, a detaliat el.

‘După o îndelungată reflecție, noi n-am vrut să facem un lăcaș de rugăciune comun pentru că acesta risca să-i șocheze mai întâi la oameni în loc să-i atragă. Iar noi vrem tocmai să ne adresăm celor mai conservatori, pentru a arăta că dialogul interreligios este nu numai posibil, ci și important’, a argumentat Hohberg.
În noul edificiu, care va relua fundațiile bisericii neobaroce Sfântul Petru, distrusă în 1964 de regimul comunist al fostei Republici Democrate Germane, fiecare religie va avea un spațiu de rugăciune echivalent, la același etaj, și cele trei săli se vor deschide spre o sală comună în care credincioșii își vor putea încrucișa pașii și schimba câteva cuvinte…
http://www.agerpres.ro/externe/2014/06/08/proiect-interreligios-la-berlin-crestini-evrei-si-musulmani-ar-urma-sa-se-roage-sub-acelasi-acoperis-20-42-44

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s