Irak –principala greşeală geopolitică a SUA

de Ksenia Melnikova
(sursa:Vocea Rusiei)

În ultimii 10 ani, cursul politic extern al SUA presupune un amestec deschis în treburile interne ale unor diferite ţări.

De exemplu, politica Washingtonului în Irak a provocat consecinţe tragice pentru ţară şi nu a redus deloc ameninţarea teroristă în lume. Acum, majoritatea analiştilor americani numesc acest război greşeală, război care în nici un caz nu trebuia început.

Un exemplu elocvent al eşecului politicii externe americane a devenit campania SUA în Irak. După cum a spus Barack Obama la începutului primei sale campanii electorale, acesta a fost „un război prost” al SUA. Potrivit unor sondaje recente, cu preşedintele american sunt de acord mai mult de jumătate din locuitorii ţării.

Însă, încercând să obţină un efect propagandistic din încheierea campaniei irakiene în anul 2011, Obama a declarat că americanii pleacă din Irak victorioşi. „Noi lăsăm Irakul suveran, stabil şi independent cu un guvern ales de popor”, a declarat el. Însă, Irakul este un eşec al Washingtonului, a declarat politologul Serghei Serioghicev.

„Direcţia politicii externe americane este „exportul democraţiei”. Însă, profesorii americani nu le-au explicat elevilor lor irakieni un lucru simplu –democraţia – nu este un Mercedes, ea nu poate fi cumpărată într-o ţară şi transferată în altă ţară”.

Analiştii consideră că introducerea trupelor SUA în Bagdad a fost principala greşeală geopolitică a Casei Albe. Cu tot caracterul odios al personalităţii lui Saddam Hussein, până la incursiunea SUA, Irakul a fost un fel de piatră unghiulară a sistemului regional de securitate, un regim laic şi o protecţie pentru lumea arabă de influenţa iraniană.

Însă în această campanie, Washingtonul a primit cea mai mare lovitură asupra imaginii sale pe arena internaţională -demascarea pretextului evident fabricat pentru invazie (în Irak nu s-au găsit nici arme biologice nici nucleare) – torturile din închisoarea Abu Ghraib şi de la Guantanamo, atitudinea brutală faţă de locuitori şi colaboratorii companiilor legate de administraţia SUA.

În prezent, Irakul practic nu mai există ca ţară, el se află în pragul destrămării în bucăţele etnice şi confesionale. În regiune nu există stabilitate, permanent au loc atentate teroriste soldate cu un mare număr de victime şi se intensifică influenţa extremiştilor.

După cum consideră mulţi analişti, tocmai războiul din Irak a dus la colapsul ideii unipolarităţii. Bagdadul a arătat Washingtonului şi lumii întregi că americanii şi doctrinele lor nu sunt atât de atotputernice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s