Cine a fost Traian Băsescu în regimul comunist? Interviu cu un inspector ce îl anchetase la Constanța în 1981.

image

( sursă foto:cotidianul.ro)

Autorul mărturiei,
Ștefan Mihuț este un  fost opozant  al regimului ceaușist arestat în 1968 pentru organizarea unei demonstrații naționaliste a studenților în București.Pedeapsa de 17 ani de detenție i-a fost comutată la cinci ani de muncă forțată în Delta Dunării,consemnează cotidianul.ro(în articolul  : ” Mărturia unui român din Bruxelles despre trecutul întunecat al lui Traian Băsescu” ,din 26 sept. 2012)

Mai apoi,datorită calităților sale de inginer,este numit inspector în Ministerul Transporturilor.Astfel ajunge să îl ancheteze pe Traian Băsescu, revenit în țară,după ce fusese arestat de autoritățile franceze ca suspect în cazul incendierii unui petrolier în portul  Rouen.
Acesta mărturisește
că actualul președinte al României,era bănuit că ar fi fost implicat și în transportul clandestin de aur,diamante,armament etc.,marfa fiind introdusă în pereții modificați ai navei pe care o comanda,sub protecția Securității de la care primea și directivele.

Protejat de Securitate,comandantul navei,vorbește arogant anchetatorilor.

Câteva frânturi din declarațiile lui Ștefan Mihuț : „Aveam să aflu mai târziu că, pe linie de Departament al Securităţii Statului, lucrurile erau deja «aranjate» şi muşamalizate. La Constanţa ne-a întâlnit şi am fost supervizaţi în timpul anchetei de şeful securităţii portului Nicuşor Dumitru şi de prim secretarul judeţului Constanţa de la acea vreme, Vâlcu. Băsescu a venit râzând, sigur pe el, ca şi cum ar fi ştiut că ancheta ar fi urmat să fie o simplă formalitate. Mă întrebam cum a putut ajunge acest tânăr pe atunci comandant de navă, abia la trei luni după obţinerea brevetului, să îi fie încredinţat petrolierul «Argeş». La dosarul de anchetă existau…”

In  contextul politic și democratic de după ’90,Ștefan Mihuț,a fost intimidat și bătut din cauză că îl deranja și pe Băsescu(proaspăt numit în funcția de ministru  al Transporturilor de către guvernul Roman din 1991).Iată avertismentul pe care l-ar fi primit de la un general:
„…«Ai început să superi foarte tare pe foarte multă lume…văd că ai ce ai şi cu ministrul Băsescu. Şi asta de mult timp. Ori te cari cât mai repede din ţară, ori eşti mierlit…». Nu am luat în seamă ameninţarea. Dar, la câteva săptămâni, când mă întorceam acasă, în holul blocului, pe întuneric, am fost atacat şi bătut crunt de doi indivizi. Am decis că trebuie să îmi protejez familia, soţia şi copilul, şi am plecat cu Dacia mea în Suedia şi apoi în Belgia, unde am cerut azil politic.”

Urmăriți interviul AICI.