Ordinul suveran de Malta, prezent în România din 1932

image

Suveranul Ordin Militar şi Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rhodos şi de Malta, cunoscut sub denumirea prescurtată de Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta, a fost înfiinţat la Ierusalim în jurul anului 1050. Scopul era de a administra un spital pentru pelerinii din Ţara Sfântă. Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta este unul dintre cele mai vechi ordine religioase catolice.

Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta a fost recunoscut ca ordin religios de către Papa Pascal al II-lea în 1113. Ulterior, Ordinul a devenit militar pentru a-i apăra pe bolnavi, pelerini şi teritoriile creştine din Ţara Sfântă. În trecut, membrii Ordinului proveneau din familii cavalereşti şi nobiliare ale lumii creştine. Acum, ei sunt admişi pentru merite deosebite dobândite faţă de Biserică şi faţă de Ordin. Deviza acestui Ordin este: Apărarea credinţei şi slujirea celor nevoiaşi.

Primele relaţii ale Ordinului de Malta cu poporul român datează din secolul al 13-lea, când, prin intermediul Diplomei Cavalerilor Ioaniţi, regele Ungariei Bela al IV-lea i-a invitat pe aceştia să se stabilească în Banat. De asemenea, se consideră că primul spital din România a fost fondat de Cavalerii Ioaniţi la Oradea, înainte de cel de la Sibiu, a cărui înfiinţare este atestată la 1292.

Relaţiile diplomatice între România şi Ordinul de Malta au fost stabilite, la nivel de legaţie, în decembrie 1932, iar o lună mai târziu a fost acreditat primul reprezentant diplomatic. Relaţiile au încetat în 1948. În timpul regimului comunist, a funcţionat în exil Asociaţia Română a membrilor Ordinului Suveran de Malta. După Revoluţie, în 1991, relaţiile diplomatice au fost reluate. În prezent, Ordinul este reprezentat oficial de ambasadorul Franz Alfred Graf von Hartig. În România sunt 16 membri ai Ordinului şi peste 1.200 de voluntari ai Serviciului Maltez, care îşi desfăşoară activitatea caritabilă în 26 de filiale.

Sursa:realitatea.mobi

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s