Streptomicina (Tg.Ocna – 6)

image

— fragment din cartea „Intoarcerea la Hristos”(scrisă după memoriile lui Ioan Ianolide)

Streptomicina

Treptat apele tulburi din sufletul lui W. se limpezeau. Atmosfera de pace si dragoste care domnea printre detinutii din camera 4 era ca un balsam pe zbuciumarile lui launtrice. Dar înca nu vazuse tot. Urma să fie martorul unui gest care avea sa-i salveze viata si sa-i faca înca o data dovada adevaratului crestinism.

In calculele tactice ale politrucilor din Targu-Ocna intrau si elemente socante. Asa se explica faptul ca au permis să patrunda în sanatoriu 10 grame de streptomicina pentru R.. A fost un adevarat pelerinaj. Toti bolnavii se duceau să o vada ca pe o minune, iar medicii savarseau un întreg protocol când o manevrau. R. a decis să dea aceasta streptomicina lui Valeriu.

– Iti multumesc din suflet, dar nu o pot primi, de ea depinde sanatatea ta! i-a zis emotionat Valeriu.

– Eu nu sunt atât de grav bolnav si condamnarea mea este mica. Am toate sansele să supravietuiesc. Deci te rog să o primesti! a insistat R..

B. a auzit si a spus :

– Avem datoria sa-l salvam pe W.! El este un apostol al lui Hristos si poate fi de folos oamenilor. Propun deci sa-i dam lui streptomicina.

Situatia era delicata, căci atât pastorul cat si Valeriu erau primii candidati la moarte apropiata.

– O voi da lui Valeriu, a hotarat stapanul medicamentului.

Valeriu a ascultat linistit si a spus :

– Iata un prilej în care ne putem arata dragostea pentru poporul evreu, dincolo de atitudinea lui fata de Hristos. Sunt deci de parere sa-i dam lui W. streptomicina.

– Nu! s-a impotrivit R.. Raman la prima mea hotarare. Dorim să traiesti, avem nevoie de astfel de oameni!

– Bine, a zis Valeriu. Primesc streptomicina si-ti multumesc. Sunt nevrednic de dragostea ta.

A luat deci streptomicina si a daruit-o, la rândul sau, lui W.. Era atât de ferm în gestul lui, încat nici R. si nici nimeni altcineva nu a putut obiecta. Acele 10 grame de streptomicina au salvat viata lui W.. El traieste, iar Valeriu s-a stins din viata.

nota redacției

Acest episod,rămâne totuși puțin controversat .Fiul lui Wurmbrand,a dezmințit,susținând că ,streptomicina pentru tatăl său ,a dus-o chiar el la Târgu Ocna.Dar Wurmbrand ,nu ar folosit-o ..
Asta reiese din mărturia lui Mihai Wurmbrand,pe care o puteți citi
aici .
Cartea ”Sf.Inchisorilor”,prin marturiile ei adunate de catre monahul Moise,confirma gestul facut de V.Gafencu fata de pastorul RW.Chiar daca fiul acestuia,Mihai W ,neaga aceasta posibilitate,marturia lui vine de fapt in sprijinul marturiei celorlalti legionari ,pentru că ..chiar el , afirma ca tatal sau nu a folosit streptomicina pe care a dus-o la inchisoare.Pastorul R.W. era bolnav pe moarte.In condițiile în care a scăpat cu viață,ne putem gândi că el ..ar fi folosit o altă streptomicină.Cea dăruită,cu dragoste,…de Valeriu Gafencu?
Nicolae Ițul,a fost coleg de temniță cu cei doi.Iată ce spune el:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s